Livstil,  Slow Fashion

Varför ska jag bry mig om Fair Trade?

Ni har säkert hört talas om fruktansvärda arbetsförhållanden på textilfabriker i Bangladesh eller usla arbetsvillkor på bananplantage i Central Amerika, om barnarbete, etc etc. Tyvärr finns det allt för många exempel att ta upp men jag tror ni fattar poängen (se länkar längst ned). Så här ser vardagen ut för människor i utsatta och fattiga områden som tillverkar de varor som hittas i vår dagligvaruhandel. Människor tvingas att arbeta och leva i usla förhållanden för att vi ska ha det bekvämt och handla så billigt som möjligt.
Känns deppigt va?

”Men varför ska jag bry mig om Fair Trade? Det finns ju ändå inget jag kan göra åt det”

Du kan du visst göra något!

Genom att handla Fairtrade-märkta varor är du med och påverkar.
Du gör något konkret. Någonting bra.

 

Organisationen Fair Trade Återförsäljarna skriver så här:
“Rättvis handel syftar till att förbättra villkoren för de som producerar de varor vi konsumerar. Många producenter har ofta begränsade resurser och har svårt att hävda sig på världsmarknaden. För att kunna agera där, och sälja sina produkter, tvingas de pressa sina priser, sänka kraven på arbetsförhållanden samt sälja via flera mellanhänder som själva tar en stor del av förtjänsten. Detta leder till att många inte får tillräckligt betalt för sitt arbete och därmed inte kan försörja sig själva, sina familjer eller utveckla sina lokalsamhällen. Det är mot denna bakgrund rättvis handelsrörelsen har vuxit fram.

Genom att främja en handel där människan och lokalsamhällets utveckling sätts i centrum kan fattigdom och social utslagning förhindras. Rättvis handel är därmed ett handelssamarbete mellan producenter, importörer, återförsäljare och konsumenter, som präglas av öppenhet, ömsesidighet och respekt för alla parter. Det innefattar en rättvis betalning, goda arbetsförhållanden, långsiktiga handelsförbindelser samt respekt för mänskliga rättigheter och vår miljö vilket på sikt möjliggör ekonomisk och social utveckling”. Stöd Fair Trade

”Jag litar inte på organisationer! Jag har hört att pengarna ändå inte kommer fram till dom utsatta. Det finns allt för många mellanhänder och jag har hört att det är för mycket korruption. Jag skickar hellre mina pengar till producenterna istället för att köpa det dom tillverkar.”

Det kanske kan verka som en bra idé men i verkligheten skulle det aldrig fungera. Rättvis Handel är inte bistånd, det är ett handelssamarbete (Trade not Aid). Precis som Återförsäljarna skrev så bidrar man till en handel där människan och lokalsamhällets utveckling sätts i centrum så att fattigdom och social utslagning förhindras. Hur vet man om pengarna man skickat delas lika mellan medarbetarna? Hur vet man att pengarna man skickat investeras i lokalsamhället och inte hamnar i någons egna ficka? Tänk på detta. DU kan påverka och du kan göra det nu. Det är många som behöver ditt stöd.

Nästa vecka kommer jag att berätta lite mer om skillnaden mellan Fair Trade och Fairtrade. Det är ganska komplext – tro mig! Men till dess så rekommenderar jag er att titta på;

 pil Big boys gone banana (varför jag aldrig någonsin skulle få för mig att handla bananer som inte är fairtrade-certifierade)

pil  Kalla Fakta granskar H&M 

pil  Kalla Fakta granskar  Stora Enso

pil Sweatshop

 

Nu är jag nyfiken. Är du bekant med Fair Trade?

track

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: