Livstil,  Slow Fashion

Tänker efter före: att vara en medveten konsument

Tänker efter före? Vad menar jag egentligen med det?

tänker-efter1Jag pratar om att vara en medveten konsument, att tänka efter före.
Jag kan bara utgå från mig själv, och mitt shoppingbeteende har verkligen förändrats de senaste 2 åren. Innan gick jag mest på insikt, kalla det impuls. Dvs om jag hittade något som jag verkligen gillade och som satt bra och som dessutom var “ekonomiskt hanterbar” så köpte jag det på 3 sek. No brainer. Mitt argument var väl mer eller mindre att “jag vet vad jag gillar, vad jag kommer att använda och därför kommer jag inte ångra mitt köp aka det är inget impulsivt köp”. Även om det kanske var det, impulsivt alltså. Och visst, jag vet verkligen vad jag gillar, vad som funkar på mig, min kroppsform etc. Men medvetet? Njä. Tänka efter före? Nä, tänkte inte alls.

Är jag medveten idag? Ja.

Men det är svårt ibland. Man läser, researchar och försöker hålla sig up to date. Men det är tufft att försöka vara mer etisk och medveten i sin konsumtion när man för det första är student. Det finns inte så mycket pengar i kassan om man säger så. Och att vara schysst är dyrt. Det handlar helt enkelt om att prioritera. Jag har massa kläder, alldeles för mycket accessoarer (skor, smycken, solglasögon) och smink ska vi inte ens nämna. Jag klarar mig ett bra tag, etiskt eller inte. För mycket av det jag äger är inte schysst producerat, tyvärr. Mycket inhandlades under en period av mitt liv då mycket gick ut att se så fashionabel ut för så lite pengar som möjligt. Med det sagt kommer jag inte göra mig av med allt och införskaffa schyssta ekogrejer. Aint nobody got money for that.
Och det är ju inte så “medvetet” det heller? Att göra sig av med saker bara för att, för att sedan köpa nytt för att det är “bättre”.

Jag kommer att använda det som redan finns i garderoben

MEN! när jag väl bestämmer för att införskaffa nytt  kommer jag att vara en riktig medveten konsument. Frågor som “behöver jag detta i dagsläget? Kommer jag att ha användning för det i framtiden? Är det producerat på ett schysst sätt? Funkar det med mina andra plagg?” ska besvaras. 

Och när jag säger att jag måste prioritera vilket område jag väljer att spendera mina pengar på så hamnar mer eller mindre allt på ekologisk mat och Fairtrade-alternativ. Kläder har jag ju gott om. Men mat det tar ju slut och måste inhandlas betydligt oftare. Jag har ju inte så mycket kvar i slutet av månaden att göra “roliga” saker eller spara till en resa. Men att äta bra är viktigt för mig och det är här vi är olika. Vissa kan leva på eldorado-nudlar i en månad och sedan ta en vecka i Thailand. Jag äter hellre bra mat.

Vad prioriterar du? Mat eller kläder/shopping?

Bloglovin

 

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: