Grön Skönhet

Serum – how I love thee

Låt oss prata om serum, det magiska elixiret som ska göra underverk för din hud.

Här är fyra olika serum som jag roterar mellan för tillfället.

Vad är det?
Serum kan ses som ett komplement till din hudvårdsrutin och är det där medlet som gör din hudvårdsrutin snäppet vassare. How come? Jo, skillnaden på serum och din dag/nattkräm är vad formulan inkluderar och exkluderar.  I de flesta serumformuleringarna har all vätska eliminerats. Det som finns kvar är istället en hög dos av aktiva ingredienser som antioxidanter, vitaminer och mjukgörande medel.

Men det är så dyyyrt?!
Ja det är dyrt, men det är dyrt av en vettig anledning! Aktiva ingredienser är dyrare än förtjockningsmedel. Men genom rätt applicering så kan serumet hålla i månader. Som vissa kanske märkt kommer de flesta serumen med en pipett eller med en pump, detta för att verkligen kontrollera att du får en liten mängd produkt snarare att överanvända. Som sagt, serum är koncentrerad ”elixir” som du bara behöver lite av.  Så underskatta inte den lilla mängd serum du använder, denna lilla mängd är nämligen super-effektiv! Och i slutändan är det faktiskt mer bang for the buck.

När ska serumet appliceras?
Serum är tillverkade av mycket små molekyler vilket gör att serumet snabbt absorberas in i huden. Tjockare och ”tyngre” ingredienser i en dag- men framförallt nattkräm kan bilda en barriär på huden och kan vara ett effektivt sätt att ”låsa” in fukten i huden. Men det kan också innebära att aktiva ingredienser blir ”utelåsta”. Därför ska du använda serumet innan din dag- och nattkräm så att huden kan få ta del av de aktiva ingredienserna innan dag- och nattkrämen försluter huden med fukt.

Så se serumet som själva arbetshästen i din hudvårdsrutin. Och alla vet ju, en hästar är dyra.

Det finns massvis med olika serum som riktar in sig på specifika problem. Vi har exempelvis ”allround-serums” som påstår sig göra lite av allt och är en bra kandidat för dig som börjar oroa dig för de första ålderstecknen.

 

Här är några populära serums-typer:
✏︎ Antioxidant-serum: Dessa serum skyddar huden mot föroreningar och yttre påfrestringar.

✏︎  Fuktgivande serum: som det låter, en riktig fuktboost i kombination med din dag- och nattkräm. Aktiva ingredienser är oftast glycerin och hyaluronsyra.

✏︎  Exfolierande serum: ska helst bara användas på natten och löser försiktigt bort döda hudceller med de aktiva ingredienserna glykolsyra och salicylsyra.

✏︎  Anti-aging serum: Innehåller oftast retonider (en koncentrerad form av A-vitamin) som aktivt arbetar bort de mer avancerade ålderstecknen som rynkor och slapp hud. Retonidbaserade serum ska man helst använda på natten då det kan öka hudens känslighet, så kom ihåg att använda solskydd på dagen!

✏︎  ”Brightening serum”: är serum som fokuserar på att jämna ut hudtonen och ta bort pigmentingar. Innehåller oftast c-vitamin.

Önskas en recension på serumen på bilden? Lämna en kommentar om det här nedanför isåfall! ↓

 

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: