Livstil,  Slow Fashion

"Rosterierna stora vinnare." Stämmer det?

I lördags publicerade GP en artikel som kortfattat handlar om hur de stora rosterierna (Zoega, Löfbergs Lila etc) drar hem ”de stora vinsterna”.

Vadå stämmer det?

Tänkte att jag kunde adressera ämnet i fråga lite så där en vecka för sent. När man säger att de stora rosterierna kammar hem de stora vinsterna så är det självklart en sanning med modifikation. Fairtrade betalar ut en premie till producenterna som producenterna själva är med och förhandlar fram, man pratar om en så kallad levnadslön som självklart överstiger minilönen som annars är standarden. Utöver det betalar Fairtrade ut en premie som det är meningen att producenterna ska investera i lokalsamhället, det kan röra sig om utbildning, hälsovård, rent vatten etc. Detta beslut tas gemensamt av producenterna. Så Fairtrade handlar inte bara om en bättre ekonomisk situation utan man främjar också demokrati. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger en större trygghet för de som inte har så stora marginaler att leva på.

Tillbaka till artikeln.

När du köper Fairtrade-kaffe i den konventionella matbutiken (ICA, COOP, Hemköp etc) så bidrar du till bättre villkor för producenterna. De får rättvist betalt och de får den där premien som jag nämnde. MEN! Det är här man märker att handelskedjan är bruten. När den konventionella matbutiken köper in Fairtrade-kaffe lägger de på ett påslag som matchar efterfrågan. De är smarta, de lägger ett pris som de vet att konsumenterna är villiga att betala. Så när du köper Fairtrade-kaffe för 45 kr så tänker man som konsument att större delen går tillbaka till producenterna – så är det inte tyvärr. Men producenterna får sin beskärda del, dvs den som de förhandlade fram. Men om butikerna lägger på x antal % så får inte producenterna dessa, utan det är vad mellanhänderna tjänar. Capish?

poster-final1-900x540 (1)

Illustration av Christine M. Røde

Därför förespråkar jag att om man verkligen, verkligen vill se till så att producenterna får rättvist betalt, då ska man kanske skippa att köpa Fairtrade-kaffe på ICA…

Som jag nämnde i förra FTF-inlägget så finns WFTO-märkningen som en riktlinje för att konsumenter ska kunna veta att produkterna med märkningen har en kort handelskedja och att denna är Fair Trade. Inga mellanhänder som roffar åt sig producenternas beskärda del av kakan. Men som jag vet så finns det inget wfto-märkt kaffe, men man kan köpa Fairtrade-märkt kaffe i en WFTO-butik. Inte så krångligt va 😉
Och varför är det viktigt? WFTO-butikernas vinst ska tillbaka till rörelsen för att främja marginaliserade producenter så att inget ska hamna i egen ficka, utan vinsten går tillbaka till rörelsen och producenterna.

Men så klart, nu vill jag inte att alla ska bojkotta Fairtrade-kaffe i den konventionella affären. Verkligen inte. Fairtrade-kaffe är fortfarande mycket bättre än ”vanligt” kaffe. Producenterna får ju som sagt rättvist betalt och allt det där, men ja… Dom skulle kunna få ännu mer betalt med det priset som man väljer att sälja kaffet för i de svenska mataffärerna. Hur som! Du hittar WFTO-anslutna återförsäljare här.

Men Löfbergs Lila adresserade frågan här, och det är inte så illa pinkat att producenterna har fått 38 miljoner kr extra i premier.

Fairtrade-kaffe gör nytta! ICA eller no ICA. Det gör nytta.

Vad tycker ni? Kommer ni fortsätta handla kaffet i er mataffär eller kommer ni köpa det i någon Världsbutik/Fair Trade Shop?

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: