Grön Skönhet

Recension: Mádara Clarifying Toner

När jag var i Finland fick min hud fullständigt ryck och totalvägrade. Det kunde bero på flera faktorer:

✏︎ Stress (mest troligt)
✏︎ Att min älsklingstoner tagit slut och jag bestämt mig för att hitta en “renare” version av denna.
✏︎ Att jag inte hade med mig mina serum som håller huden i schack

Förmodligen är det en kombination av allt. Men jag säger det igen, jag är beroende av rätt hudvård för att “kontrollera” min hud. Beroende. Därför är det alltid lite halvjobbigt att prova nytt för jag har ju en rutin som fungerar SÅ bra. Denna rutin rubbades ju såklart när jag glömde halva mitt kit i Sverige…

Tonern jag använt i åratal är Mario Badescu Glycolic Acid Toner  som är otroligt prisvärd och effektiv. Jag älskar den. Den innehåller “bara”: Deionized Water (Aqua), Aloe Vera (Aloe Barbadensis Leaf Juice) Gel, Grapefruit (Citrus Grandis Fruit) Extract, Glycolic Acid. Glycolic Acid är ett ämne som exfolierar huden och “stimulerar” torr och tilltäppt hy. Aloe Vera hjälper till att återfukta och lugna huden med citrusen hjälper också till i exfolieringsprocessen men även i att ljusa upp pigmentfläckar. Vi behöver ju inte gå in på om Glycolic acid är rent eller inte, för det är det kanske inte. Men det ändå ett ämne jag känner mig bekväm med att använda på min hud. Ni kan läsa lite mer om riskerna här sedan är det upp till var och en att känna efter om det är något en vill ha på sin hud.

Men jag ville så gärna hitta en ekotoner som inte kostade multum men som ändå var liite schysstare. När jag nu stod i taxfreen på Finlandsfärjan och letade febrilt efter en toner för min PMS-hud så var det lite som ett hallelujah-moment när de hade en hel hylla fylld med Mádara goodies. Eftersom att jag aldrig testat deras grejer innan och det var nästintill det enda ekosortimentet som fanns på färjan så var det ett ganska självklart köp.
 Som ni ser på rubriken så gick jag därifrån med Mádaras Clarifying Toner.
recension Mádara Clarifying toner

Recension

Det jag letar efter i en toner är ingredienser som kan både lugna huden och återställa hudens ph-nivåer, ph-balans? Ja ni fattar vad jag menar! Men framförallt ta bort döda hudceller. Jag skojar inte, men min hud samlar verkligen på sig det vilket leder till täppta porer och finnar. Big thumbs down alltså. Med andra ord är det ett måste med produkter som hjälper till på traven att göra sig av med alla döda hudceller som vägrar lämna mitt ansikte.

Jag valde “Clarifying Toner” av den enkla anledningen att den marknadsförde sig för att förhindra finnar. Eh, ja tack. Beskrivningen säger också föjande:

Nordisk havre och gul svärdslilja toniserar och exfolierar huden. Minskar förekomsten av blank hud, drar samman porer, förebygger finnar och reglerar pH-värdet. Huden blir mer motståndskraftig mot smuts.

Ehh,… också ja tack!!

recension Mádara Clarifying toner

Mádaras Clarifying Toner innehåller: 
Aqua, Alcohol, Rosa Damascena, Acorus Calamus, Betaine, Glycerin, Cucumis Sativus, Quercus Robur Salvia Officinalis, Salicylic Acid.

Det står att produkten lämpar sig till personer med fet/blandhud. Är ju fet men är orsaken till varför min hud är fet och glansig är ju i grund och botten för att huden är uttorkad (då producerar ju huden ännu mer olja för att kompensera etc).

 

recension Mádara Clarifying toner
Stort plus för användarvänlig förpackning +++++

+ Stort plus för stor och prisvärd förpackning (200 ml kostar 155 kr på eleven.se)
+ Att det går att se hur mycket produkt det är kvar i flaskan.
+ Pump/knapp, en slipper att skruva bort locket alltså.
+ Ekologisk
+ 99% av ingredienserna kommer från naturligt ursprung
+ Testas inte på djur / cruelty free

 

Domen:

Nej. Jag är ledsen men jag är inte superförtjust i denna. Nu när jag varit hemma i 1,5 vecka med min “gamla vanliga, trygga hudvårdsrutin”, och min hud fortfarande protesterar så kan jag inte låta bli att titta suspekt på denna produkt. Detta är liksom den enda nya produkten i min hudvårdsrutin. Jag tror att det är alkoholen torkar ut min hud. Min hud är verkligen heeelt i obalans. Samtidigt så klingrar jag mig fast vid denna toner då det är den enda tonern jag har för tillfället och jag måste ju ha något som hjälper till att ta bort det sista lager smuts som finns kvar efter att jag tvättat mitt ansikte och exfoliera ansiktet. Har hittills använt upp halva flaskan på 200 ml.

Jag kommer nog att hålla mig undan produkter som innehåller alkohol. Jag blev intresserad av denna för att den innehåller salicylsyra vilket är ett känt ämne för att motverka finnar plus att den innehåll en massvis med andra ämnen som är naturliga och gör gott för huden. Men nej, jag kommer inte att köpa denna igen av den enkla anledningen att alkohol finns med i innehållsförteckningen (som andra ingrediens dessutom!) och för att det torkar ut min hud något så kolossalt. Känns fullständigt onödigt. Så även om denna produkt består av 99% ingredienser från naturligt ursprung varav 20% av ingredienserna av ekologisk odling så vinner min “konventionella” Mario Badescu Glycolic Acid Toner (som inte testats på djur) alla gånger. Med det sagt så kanske denna passar någon av er. Men jag skulle ändå avråda er med alkohol i ansiktet, åtminstone om din hud blir uttorkad snabbt.

Nu ska vi inte döma ut Mádaras toners för alltid, dom har nämligen andra som jag ska spana in. Kanske någon av de skulle passa mig bättre. En lever på hoppet.

Men summa summarum: produkten får 2/5 i betyg av den enkla anledningen att den innehåller för mycket alkohol vilket irriterar och torkar ut min hud. Jag kommer med andra ord inte köpa denna produkt igen. Jag kommer dock fortsätta testa andra produkter från Mádara!

 

 

Har du någon ekotoner som du skulle kunna rekommendera? Eller är det en speciell toner du skulle vilja att jag recenserade? Hit me! ☟

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: