samarbeten och att tjäna pengar på att blogga
Personligt

Om samarbeten och att tjäna pengar på att blogga

Hej vänner, vad tycker ni om det här med samarbeten och att tjäna pengar på att blogga? Bu eller bä? Jag vill gärna ge er min syn på det hela.

 

Grön skönhet och hållbart mode är ju något jag verkligen, verkligen brinner för och något som jag såklart vill dela med er. Ni anar inte hur glad och rörd jag blir när ni lämnar en kommentar och säger att ni testat något jag rekommenderat eller liknande. Precis som att jag blir exalterad över att mina IRL-vänner köper det jag rekommenderat så blir jag minst lika exalterad när ni köper det med. #Twinsies liksom. Och hade jag haft möjligheten så hade jag träffat varenda en av er och rotat i er sminkväska eller badrumsskåp, swatchat och provat produkter. För även om jag inte vet vilka ni är så känns ni så nära! Vår relation kastar man inte i sjön hur som helst. Jag värdesätter den enormt och jag vill verkligen att ni ska veta det.

Så vad har betalda samarbeten med det här att göra? Jo, att skapa bra innehåll kostar. Det kostar både min tid och det kostar pengar. Många drar ju paralleller till betalda samarbeten och att vara en sellout/minskad trovärdighet. Jag förstår var det kommer ifrån men ändå inte. Inte om det sköts på rätt sätt. Vi har nog alla läst bloggar där bloggaren ifråga kommer med nya samarbeten stup i kvarten, samarbeten som kanske inte ens är relevanta för vad bloggen står för. Det är att vara en sellout i min bok. För hur ska jag kunna lita på vad bloggaren säger om det inte ens har någon relevans för bloggens innehåll? Nej sånt gillar jag inte. Men att påstå att alla betalda samarbeten = att bloggaren sålt sin själ eller inte längre är trovärdig tycker jag är orättvist.

 

Elin har skrivit ett himla bra inlägg om det här med att tjäna pengar på att blogga, likaså UnderbaraClara med inlägget Vi borde älska bloggreklamen. 

 

Betalda samarbeten på schysstva.se

Ni kommer att upptäcka att jag kommer att göra mer betalda samarbeten på schysstva.se, något som faktiskt är helt nödvändigt om jag ens ska kunna hålla igång bloggen och fortsätta med värdeskapande innehåll. För jag vill ju att schysstva.se ska vara en plattform som erbjuder intressant och relevant läsning. Det kan vara ett skönhetstips, recensioner eller bara ren underhållning. Och det är ju inte bara så “bara”. Inläggen ska planeras, produkter ska köpas in, bilder ska fotas, redigeras, videos ska filmas, redigeras etc etc. Ni hör, det är inte bara så bara. Att få göra betalda samarbeten som jag känner är relevanta och som kan skapa ett mervärde för dig som läser är verkligen en personlig seger. Det är ett bevis på att jag gjort något rätt och att arbetet som jag lägger ned värdesätts. Så snälla, döm inte ut betalda samarbeten.

 

En känga till företag

Jag är så otroligt trött på företag som tar för givet att jag ska skriva om en produkt bara för att jag får den “gratis”. Alltså, nej, nej, nej, nej, nej. Det funkar inte så. För det första är kallas det för Pressutskick och då har bloggaren ingen skyldighet att ens publicera produkten ifråga. Men tyvärr ser många företag produkten ifråga som en “lön” för arbetet man lägger ned. Men har du någonsin försökt betala dina räkningar med en dagkräm? Eller foundation? I don’t think so.
Jag brukar publicera pressutskick om det är något som jag verkligen älskar och som jag vill tipsa er om. Men vill företaget vara 100% säkra på att jag kommer nämna deras produkt eller varumärke på mina kanaler så ska de inleda ett betalt samarbete med mig. MEN. Sedan har vi även det här med att stirra sig blind på antal följare. Många företag skyller även på att de inte vill inleda ett samarbete med mig för att “jag har för få följare”. Jag har i detta nu 557 följare på instagram. Knappt 100 följare på youtube och ca 70 prenumeranter på Bloglovin. Nej, jag har verkligen inte flest läsare därute. Och det är jag inte ute efter heller. Men jag har relevanta läsare. Och att ha relevanta och trogna läsare är värt mer än att ha ett K bakom sin följarsiffra på instagram. Att företag värdesätter kvantitet före kvalitet övergår mitt förstånd. Så om du som företag är ute efter endast räckvidd så är inte jag rätt kanal för dig. Men vill du nischa dig och nå en specifik målgrupp och beställa värdeskapande innehåll för alla parter så är detta helt rätt.

Men nej, du som företag kan verkligen INTE förvänta dig att betala mig med en produkt och ta för givet att jag ska exponera dina produkter eller varumärke.  Och du som företag, som inte vill betala för ett samarbete, kan inte heller bli upprörd för att jag väljer att inleda ett betalt samarbete med någon som faktiskt värdesätter det jag gör och väljer att ge mig en lön för det arbete jag lägger ned. Som sagt. Jag kan inte betala hyran med en kräm.

 

Därför kan du som läsare lita på mig

Det är också viktigt för mig att du som läsare vet att jag endast samarbetar med företag som jag tror på eller vars produkter jag älskar samt använder själv. Och som jag skulle kunna rekommendera till en vän.  Att jag nu väljer att införa mer betalda samarbeten innebär inte att jag har sålt min själ eller bara är ute efter att tjäna pengar. Jag är snarare ute efter att fortsätta vara sann mot mig själv, mot er och att göra schysstva.se så bra som det bara kan bli. Och för att upprätthålla den nivån och göra bloggandet mer hållbart så behöver jag få in en liten lön för att kunna lägga ned tid på det, tid som annars borde gå till ett annat jobb där jag kan få en lön. Logiskt? JA. Hur jag skulle kunna tjäna pengar på att blogga kan ni läsa mer om  här. Jag är även stolt medlem i Influencers of Sweden som är Sveriges branschorganisation för bloggare och influencers. Och tro det eller ej, men det finns en standard och lagar att förhålla sig till.

 

Så är du ett företag som vill samarbeta med mig så vill jag bara rikta ett stort tack för att du värdesätter det jag gör, och inte tar för givet att jag ska skriva om dina produkter bara för att jag fått dom och “råkar” älska grön skönhet eller hållbart mode. Och ni min kära läsare, TACK för att ni vill hänga här på schysstva. Ingenting av detta skulle ens vara möjligt om inte ni fanns. Ingenting förändras med sponsrade inlägg, istället kan jag lägga mer krut på att skapa bättre innehåll. Och glöm inte, allt på schysstva.se är Anna-approved och alla åsikter är 100% mina egna. Glöm aldrig det.

Kärlek!

 

 

 

Glöm inte att följa mig på Bloglovin för att få inläggsuppdateringar eller följ mig på Instagram. Häng med på mina vardagsbestyr på instagram stories vetja! 

6 Comments

 • Emmi

  Ja men så bra skrivet! Huvudet på spIken verkligen, det som företag också missar när de tror att de kan inleda samarbetetn genom att ge “gratis” produkter är ju att bloggaren i fråga ska betala skatt på de “gratisproduKterna” en får. I slutändan betalar alltså en bloggare både Tid och pengar dubbelt (dvs skatt och Missad inkomst pga ej tagit betalt). Och vad betalar företagaren? Ja inköpspriset på sina produlter och eventuell frakt… Så ruttet!

  Så MER samarbeten i bloggbranschen tack!! 😀

  • Anna

   Ah, bra att du nämnde det här med skatteaspekten. Glömde att nämna det men det är SÅ viktigt. Företag tänker liksom inte på att vi går back utan ser det mer som att “vadå, ni får ju produkterna!”. 😖 But times are changing! 🙌🏼

  • Anna

   Men åh, tack fina du för att du tipsade om Stil & Ansvar. Det betyder verkligen jätte-jättemycket! ♥︎ Ja angående det här med samarbeten, det är ju verkligen en svår balansgång. För även om det är något JAG personligen älskar och rekommenderar så är det ju inte säkert att någon annan tycker den är lika bra. Allt är ju relativt. Men om jag verkligen hittar något som är skitbra känns det ju skitdumt att bara sitta inne med den informationen, man vill ju dela det med alla. haha. Hur som helst. Tack snälla du för länkkärleken! ❤️

 • Sascha

  Superbra skriveT! Speciellt det här med att inte ha så många följare. Jag driver ett onlinemagasin om veganskt mode och vi har inte jättemånga följare heller – men de vi har är dedikerade följare som älskar det vi gör! Det tycker jag är viktigare än hundratusentals anonyma följare som mest följer dig för att du ska följa dem tillbaka. Älskar din blogg förresten!

  • Anna

   Men tack fina du för kommentaren och för de snälla orden! Alltså dedikerade följare är tusen gånger mer värt 100 000 följare som är bots och robotar. Det är en nobrainer. Hoppas fler företag kan börja förstå det. 🙏🏻

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: