Livstil,  Personligt

Ibland drunknar jag i mina känslor – och det är OKEJ

Bland läppstift och mascaror så vill jag bara flika in här och dela med mig av en djupare del av mig själv. Jag tycker att ni är en himla fin läsarskara, få, men trogna och ni förtjänar att lära känna mig bortom smink och hudvård. Kanske vi kan klicka på fler plan än där vi redan står nu.

Jag är starkskör, dvs högkänslig, sensitivt begåvad eller den ”korrekta termen” HSP – Highly Sensitive Person. Vissa dagar tänker jag inte alls på det, andra dagar kan jag gråta av frustration av att känna som jag gör. Det är alltså ingen diagnos utan ett personlighetsdrag.

För dig som inte vet vad ”starkskör” är eller innebär så tänkte jag dela med mig av de bästa beskrivningarna jag hittat, vilket kommer från Maggan Hägglunds och Doris Dahlins bok Drunkna inte i dina känslor.

 

”Ena dagen står vi överst på barrikaderna och leder striden, andra dagen ligger vi som våta fläckar under gråa stenar i skogen.”

 

Jag känner ofta följande:

 • Det händer ofta att jag hör undertoner i det folk säger. Jag får en känsla att något inte stämmer.
 • Jag har större behov än de flesta att vara för mig själv ibland.
 • Jag kan prestera extremt mycket på begränsad tid. När jag är på topp är det inte någon som slår mig.
 • Jag blir stressad av kaotiska miljöer där det skramlar, tutar, doftar, låter och folk rusar omkring.
 • Jag kan bli djupt gripen av konst, musik, litteratur, teater och film.
 • För mig är det mycket viktigt att miljöer är tilltalande och belysningen är behaglig. Det måste vara vackert och harmoniskt för att jag ska trivas. Jag lyckas lägga större vikt vid det än de flesta.
 • Jag engagerar mig lätt för mycket i andras problem.
 • Jag har oftast svårt att mentalt släppa sådant som hänt. Jag kan grubbla över sådant jag själv gjort eller vad andra har sagt till exempel. Jag har svårt att sätta punkt och gå vidare.
 • Jag blir ofta mer ledsen än andra för småsaker och jag kan ofta känna intensiv lycka inför sådant som andra knappt lägger märke till.
 • Jag svänger väldigt snabbt i humöret.
 • Jag drabbas ofta av emotionella störtskurar. Starka men snabbt övergående.
 • Vid kontakt med människor kan mina känslor snabbt ändras, från ledsen till glad eller tvärtom.

citat från pinterest
Igår stod jag i kön till mitt postombud (igen hehe… Linser denna gång!) varav en äldre gumma – jättesöt! – med rullator kom fram till mig och frågade vad det stod på hennes kölapp. Hon såg inte vilket nummer det var och hörde heller inte när de ropade ut siffran. Jag hjälpte henne till disken och hör att hon vill köpa en glass. Kvinnan bakom disken förklarar att de precis slutat sälja glass. Där och då vill jag brista ut i gråt. Jag kan inte förklara varför men jag fick så ont i hjärtat. Denna fina gumma, som kämpat sig dit med alla sina kassar och rullator (har ingen aning om hon ”kämpade”), stod i kö, – som förövrigt var kaotisk, för att köpa en glass. Och så finns det ingen glass.

När David kom hem från jobbet och frågade hur min dag hade varit började jag storgråta. Han förstod såklart INGENTING. Jag berättade hela gumman-historien och grät krokodiltårar så att mascaran rann och mina kinder blev svarta. ”Det är inte lätt att vara gammal idag, när en inte hör eller ser vad det står på kölappen. Hur ska hon klara sig” UÄÄH.

Buzzfeed HSP

Efter denna ”incident” har jag bara känt mig så ynklig. Jag hade tänkt publicera ett blogginlägg, städat och donat aka. vara produktiv men istället har jag gömt mig under stenen i skogen. Fattar ni? Jag blir trött bara jag hör det. Detta är alltså min vardag. För många känslor eller inga alls. Bara för att jag blir trött av för många intryck så betyder det inte att jag är osocial, men jag gillar att vara ensam och ha egentid. Jag njuter av det. Det är nödvändigt. Samtidigt gillar jag lika mycket att träffa vänner och vara social och prova på nya saker. Bara jag får landa lite efteråt.
Jag vet egentligen inte vad jag vill få fram med detta inlägg, men detta är jag. Om ni undrar varför jag inte publicerar kontinuerligt etc så beror det förmodligen på att jag är trött, bearbetar alla intryck eller ja, bara behöver en time out. Tanken och ambitionen finns där, alltid! Jag tänker á la content planning, har inlägg i huvudet JÄMT, videos jag vill filma och bilder jag vill ta. Det går liksom inte att stänga av.

Känner du också igen dig? Läs boken för allt i världen (om du inte redan gjort det förstås.) Att känna sig förstådd är verkligen en lyx. Så ja, ibland drunknar jag i mina känslor och vet ni, det är helt okej.

7 Comments

 • Emmi

  Men åh Anna, jag känner igen med i det du skriver så mycket! Jag känner igen flera av punkterna! Jag sa att jag var “introvert” när vi sågs men det är kanske HSP jag menar.. Fint att du delar med dig!! <3

  • Anna Fernmo

   Jaa det är så lätt att bli förvirrad men när jag för 2 år sen fick reda på det här med HSP så föll poletten ner liksom. Vilket var himla fint! 💚💚💚

 • Matilda

  Känner igen mig på flera av punkterna, även om jag inte är säker på att jag själv är HSP. Tycker det är bra att du skriver om det, inte minst för att det är så lätt att tro att alla andra är så starka och har “kontroll” på sina känslor. Jag som också grubblar lite väl mycket över vad jag själv sagt och gjort kan komma på mig själv och tro att detta är fel, eftersom andra verkar vara så duktiga på “släppa” saker.

  • Anna Fernmo

   Ah, jag vet den känslan! Så himla jobbig att älta. Och det känns skönt att du säger att du relaterar till det även om det inte nödvändigtvis är HSP. Det är alltid fint att känna sig förstådd och att fler känner som en själv gör – vilket betyder att en inte är ensam i detta <3

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: