Livstil,  Slow Fashion

HRW rapporterar om klädjättarnas brott mot mänskligheten.

Bilden är © 2014 Samer Muscati/Human Rights Watch

 

Nu är jag så trött på att stora internationella klädföretag använder sig av leverantörer och underleverantörer som bryter mot de mänskliga rättigheterna. I en rapport från Human Rights Watch (HRW), som släpptes i veckan, har HRW bl a intervjuat arbetare i 73 fabriker i Kambodja där många vittnar om sexuella trakasserier, få möjligheter till att ta rast och påtvingad övertid. Dessutom tvingas personalen arbeta på lediga dagar och hotas om man de skulle engagera sig fackligt, och, som om inte det var nog, så används barn som arbetskraft. Barn som arbetar lika hårt som vuxna. Man går ju sönder.

– Några av de värsta arbetsrättsbrotten sker hos de stora fabrikernas små underleverantörer. Orsaken till det är att ingen egentligen granskar dem, säger Aruna Kashyap.

H&M vill veta mer

H&M är intresserade av att veta vilka fabriker det handlar om men HRW lämnar inte ut detta för att skydda arbetarna från eventuell hämnd…  H&M förklarar i ett öppet brev att de är öppna för öppen och konstruktiv dialog med HRW och att de ska träffa företrädare för organisationen i veckan. Tyvärr är H&M ett av mycket få företag som visat intresse för rapporten och som haft möten med organisationen kring rapportens innehåll.

Vi ska heller inte glömma att H&M är ett av få företag som öppet publicerar vilka fabriker de samarbetar med. Bra. Men det räcker inte. Jag hoppas de uppdaterar sin lista och börja ställa krav på arbetarnas rättigheter på jobbet. Och jag hoppas andra internationella klädjättar börjar ta sitt ansvar.  Typ.. Benetton
Pricken över i:et är att ytterligare en fabrik har rasat i Bangladesh. Det är så tråkigt, onödigt, fruktansvärt. Är det så mycket begärt att kräva schyssta arbetsvillkor?

Konsumentmakt

Vi som konsumenter måste börja ta vårt ansvar. Ifrågasätta. Ställa krav. Det kanske inte är så lätt att hitta det senaste etiska modet  på stan, än. Men genom att aktivt börja söka upp mer schyssta alternativ så kan mycket hända. Jag menar, för några år sedan var Eko dyrt och otillgängligt. Idag finns det ekologiska varor, och schyssta erbjudanden på dessa varor varje vecka i dagligvaruhandeln. I framtiden hoppas jag att fler företag i modevärlden börjar anamma schyssta vilkor, inte bara lite “CSR” för att det ser bra ut på pappret. Så återigen, vi som konsumenter måste börja ställa krav. Nästa gång du går in på Gina, H&M, BikBok, Monki whatever… fråga expediten var kläderna kommer ifrån, hur ser arbetarnas arbetsvillkor ut etc etc. Ställ frågor!

flyg Läs gärna rapporten, den är ganska lång, men jag tycker denna sammanfattning är hanterbar.

flyg Och titta gärna på detta klipp.  

Nu vill jag veta! Har du frågat expediten i klädbutiken om klädernas ursprung och om arbetsförhållanden på fabrikerna? Vilken respons fick du?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: