Livstil,  Slow Fashion

H&M ger med sig, textilarbetarna får nu organisera sig fackligt

19b400028dac35b7b25ea0eb912790f1För ungefär en vecka sedan undertecknade Karl-Johan Persson (Vd för H&M) och Jyrki Raina, (generalsekreterare för industriarbetarnas international Industri All) ett avtal som innebär att textilarbetarna hos H&M:s underleverantörer får rätt att organisera sig fackligt, teckna kollektivavtal och ska ha en lön som går att leva på. Detta avtal är mer eller mindre revolutionärt (tyvärr) i dagens samhälle. Bra där av H&M, detta borde ha skett för längesen men jag är väldigt glad att det blev av till slut. Nu önskar jag att fler klädföretag kunde göra det samma!

Förutom rätten att organisera sig fackligt innebär avtalet att arbetarna nu också kan teckna kollektivavtal med minimilöner. Barnarbete accepteras inte, ingen arbetare får vara yngre än 15 år i de fabriker som H&M anlitar. Ingen diskriminering av något slag accepteras. Arbetarna erkänns också rätten att vägra utföra en viss typ av hälsofarligt arbete.

Vad innebär en minimilön?
Går det att leva på en sådan?

Nej. Det är en otroligt distinktion mellan en minimilön och en lön att leva på. Minimilöner sätts av regeringar som ofta är involverade i textilindustrin. Det är mer regel än undantag att politiker äger företag som är underleverantörer till västvärldens klädjättar. Inte vill väl dom höja arbetarnas löner och riskera att klädjättarna väljer en annan underleverantör!? Dock är fackens åsikter otroligt viktiga och relevanta i arbetet mot en lön att leva på. De arbetar för att få bort minimilöner och istället implementera löner som faktiskt går att leva på. Den statliga minimilönen för textilarbetare i Bangladesh får ut ca 580 kr i månaden. Sug på den karamellen ni. 580 kr. Enligt det globala facket Industri All borde en tjäna det dubbla, dvs runt tusenlappen för att kunna försörja familjen. Hur svårt kan det vara egentligen? Det nya H&M-avtalet slår fast att de anställda ska ha en lön som räcker för att försörja den anställde och dennes familj.

Idag har H&M 850 huvudleverantörer i närmare 2000 fabriker. Dock finns mycket av avtalets innehåll redan med i H&Ms uppförandekod som leverantörerna förväntas efterleva, därför är det många som ifrågasätter hur H&M ska agera mot de som inte följer dessa villkor. Finns det sanktioner? Vilka isåfall? Och hur ska de egentligen kontrollera så att denna uppförandekod faktiskt efterlevs?

Anders Ferbe (IF Metall) förklarar att syftet med avtalet är att det understödjer demokratiska processer i företagen. Att skriva ett ramavtal är bara ett “första steg” på en väldigt lång och komplex resa. Utmaningen är att faktiskt få de anställda och de anställdas representater att efterleva avtalet. Men avtalet är också en viktig pik till de politiska beslutsfattarna i de länder där textilindustrin finns.

Avtalet signalerar ju också till regeringar i de länder där H&M:s leverantörer finns. Vi uppmärksammar anställningsvillkoren, arbetsvillkoren, lönevillkoren. I många länder går många textilarbetare på statliga minimilöner som naturligtvis är alldeles för låga och därför behöver höjas. 

Personligen så ser jag många utmaningar men framförallt hopp! Detta är som sagt något som borde ha inträffat för längesen. Och det är framförallt viktigt att fler klädjättar (Typ Zara, Mango, Gina mfl) hakar på detta initiativ. För då kanske de ansvariga också förstår att vi faktiskt är väldigt medvetna av oss och att vi står bakom rätten till en lön som går att leva på och som går att försörja sin familj på! Att alla har rätt till ett värdigt liv. Don’t disappoint me now H&M.

Vad säger ni till detta? Är det ett PR-trick från H&Ms sida eller är det faktiskt förändring på G? Let me know! ▽

2 Comments

  • JohannaN

    Jag tror verkligen att det är faktisk förändring på g! Sen är det ju självklart bidragande att det inte direkt dåligt varumärkesmässigt att driva på detta. H&M är rejält pådrivande inom mycket, och oerhört duktiga på det – det stora problemet, enligt mig, är dock att deras affärsidé om Fast Fashion i sig aldrig någonsin kommer att kunna bli helt hållbar. Och utifrån det så kommer de, och alla andra sådana kedjor, aldrig helt och hållet kunna bli helt trovärdiga… men om bortser från den “petitessen” så… =)

    • Anna

      Instämmer! Dom är väldigt strategiska. Tänk om dom bara kunde FATTA att vi inte behöver ha nya grejer varje vecka. Men som sagt, det är ju bara en liten detalj… eller inte! Men ett steg i rätt riktning iallafall! 😀

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: