Handla för Alla
Slow Fashion

Handla för Alla – en kampanj för rättvis handel

Hej vänner!

Idag tänkte jag ta upp något som ligger mig nära om hjärtat, nämligen rättvis handel. Det är ett otroligt kraftfullt verktyg som kan hjälpa människor, familjer – hela byar att ta sig ur fattigdom. För det finns något mäktigt med människor som med handel kan förändra sina livsöden och inte göra sig beroende av bistånd.

Nu på lördag, den 13 maj är det World Fair Trade Day, en dag som firas över hela världen av producenter, importörer, återförsäljare och konsumenter. Det var World Fair Trade Organization (WFTO) som grundade själva idén av att samla alla organisationer, företag och volontärer som arbetar för en mer rättvis handelskedja.

Handla för Alla är den nationella kampanjen i Sverige för rättvis handel. Bakom den svenska kampanjen står Organisationen Fair Trade Återförsäljarna (OFTÅ) där jag också är involverad i styrelsearbetet. Visst, det kan låta lite partiskt att prata om hur bra OFTÅ är men det finns verkligen mycket kvar att önska. Men bara för att det inte finns budget för att satsa på floskiga kampanjer, ball hemsida och snygga bilder, är det mindre viktigt då? Är det inte värt att sprida om det inte är en snygg bild? Förstör det ditt flöde? Tycker man detta så ska man nog tänka om en extra gång.

Människor är beroende av handeln, en rättvis handel. Och de är beroende av att vi hjälper till att handla, att sprida ordet – att agera.  

 

Handla för Alla

Kampanjen Handla för Alla går ut på att man ska ta en bild på en produkt som man handlat i en Fair Trade Shop eller en Världsbutik. Vill man sedan ha chansen att vinna ett presentkort i en Fair Trade shop ska man ta en bild på produkten och lägga upp på sina sociala medier och använda hashtaggen #handlaforalla. Bästa bild röstas sedan fram bland OFTÅS medlemmar. Vinnaren vinner ett presentkort i en Fair Trade Shop till ett värde av 200 kr.

Obs, se till så att din profil är öppen så att man kan se din bild.

Här hittar du din närmaste butik.

 

Fira World Fair Trade Day

Är du i Göteborg den 13 maj bör du även boka in ett besök på Göteborgs Naturhistoriska museum. Det kommer nämligen vankas quiz, provsmakning av min favoritchoklad Divine samt föredrag och filmvisningar på temat Rättvis Handel. Perfekt aktivitet för hela familjen. Hade jag inte stått på Fashion Up med Stil & Ansvar hade jag nog kikat in en stund.  Här hittar du hela programmet. 

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: