Livstil,  Personligt

Från nu till här – en krönika av Tomas Sjödin

Denna vår har jag sträckläst alla Tomas Sjödins böcker. Jag har gråtit mig igenom hans återberättelse av barnens sjukdomar, hur de avled, och hur han tar sig igenom livet med familj och jobb och allt det dära. Och han är klok. Jätteklok. Och han har en så sund och förnuftig inställning till sin tro vilket gör mig så himla inspirerad eftersom att (menar inte att trampa på någons fötter nu men…) vissa är väldigt inskränkta och fasta i en viss “så-här-är-det och så-här-ska-det-vara”. Ibland kan det vara så befriande att läsa om troende människor med sån prestigelös attityd till det hela. Han skriver ju bl.a. krönikor i Göteborgs Posten och just nu läser jag en av hans böcker där han har samlat en himla massa kloka krönikor i en bok. Jag tänkte dela med mig av min favorit just nu eftersom att jag verkligen kan relatera till det han skriver.

Tomas, om du någonsin, av någon anledning skulle snubbla in här så vill jag bara säga TACK för att du är Du och att du genom att vara dig själv, och genom att dela dina tankar så fint som du gör, kan inspirera sådana som mig.  Tack.

 


 

Under Juni månad får vi en sekund extra.  En  så kallad skottsekund. Eftersom klocktiden bygger på den konstanta enheten sekund och dygnets längd inte är helt konstant behövs en justeringssekund någon gång ibland. Senast det skedde var 2008 och nästa gång blir alltså nu, i slutet av juni.

Det känns ändå ganska lyxigt. För ett ögonblick hejdar sig den rusande tiden, visaren hoppar liksom tillbaka och tar samma tidsfragment en gång till. Vi kommer naturligtvis inte att märka det, en sekund är inte mycket, men det är ändå en sekund, en mer än i fjol. Och talar vi inte ibland om evighetssekunder? Tänk om det är en sådan vi får?

Själv ska jag använda min extrasekund till att säga ordet “här” högt för mig själv, något som tar i runda slängar en sekund. Sedan ska jag – påmind av denna till synes försvinnande korta extratid – med jämna mellanrum öva mig i att glida från nu till här. Inte för att nuet är oviktigt utan därför att häret också är viktigt.
Det är som om de där två frågorna: “Vad händer nu?” och “Vad händer här?” hela tiden slåss om vår uppmärksamhet: Via sin dator och sin telefon kan man ha koll på vad som händer just nu världen över, men det är inte säkert att man vet vad som händer i den egna kärleksrelationen eller med stämningen i ens hem. För att veta det måste man vara här.
Detta är den moderna varianten av Jesu ord om att vinna hela världen men förlora sin själ.

Det sägs att man inte ska ställa goda saker emot varandra, men jag tror att man måste göra det ibland, till exempel genom att bjuda frågan “Vad händer nu?” konkurrens av frågan “Vad händer här?”.

Jag tillhör dem som vägrar sälla mig till den kör som ojar sig över snabba kommunikationer och möjligheter till ständig uppkoppling. Rätt använt är det något som kan förenkla livet betydligt. Men man ska naturligtvis vara på sin vakt. Det är det goda man har en tendens att missbruka, inte det dåliga.
Och så hålla i minne att tiden rinner på ett annat sätt här, mellan husen där vi bor, än den gör mellan punkterna i den elektroniska världen. De bärande relationerna byggs inte av snabba uppdateringar, de kräver också sammanhållen tid. Därför behöver vi, i ett samhälle som är så simultant som vårt, ställa ut spärrvakter här och där. Och kanske är just detta en bra placering för ett sådant vittne, precis i skärningspunkten mellan nu och här, en vakt som kan hjälpa oss att inte bli nu-narkomaner.

Och skulle du inte finna denna iaktagelse värd mer eftertanke än en ynka sekund, så får vi en extra sådan i juni månad. Och att fråga vad som händer här, tar faktiskt inte mer än en sekund.

Tomas Sjödin.

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: