Livstil,  Personligt,  Slow Fashion

Fair Trade är inget trams.

För er som inte vet så är jag född i Paraguay. Ett litet, litet land i Sydamerika. Jag bodde där mer eller mindre hela min uppväxt. Medan vissa drömmer om Afrika drömmer jag om Latinamerika. Nej, jag vill inte bosätta mig där men mitt hjärta slår ett extra slag för Latinamerika. Can’t deny it. Att svenska regeringen väljer att dra ner på biståndet till latinamerikanska länder är på gott och ont. Man kan självklart diskutera fram och tillbaka huruvida bistånd egentligen hjälper eller stjälper. När jag skrev min kanditatuppsats inom Sociologi befann jag mig i Nicaragua och undersökte bl.a. varför Nicaragua är så fattigt (Näst fattigaste landet på västra jordklotet!) trots stora biståndsatsningar i landet. Man kan väl säga så här; hej korruption.

paraguay-cneloviedo1Här sover jag som en stock hemma hos några av mina föräldrars bekanta som barn. För vissa är detta ett ruckel till sovrum, för andra är detta drömmen. Jag tycker det är viktigt att visa att det finns stora, onödiga klyftor, och jag blir ständigt påminnd över hur lyckligt lottad jag är.

Ibland känner jag mig liten och hjälplös. Vad kan jag göra härifrån? Mycket! Jag tror mycket på att stödja Fair Trade då jag har sett, med egna ögon, vilken skillnad det faktiskt gör. Konkret skillnad. Det är viktigt och motiverande. Oftast stödjer även Fair Trade småskaliga producenter och jobbar aktivt för ökad miljöhänsyn och jämställdhet (förutom de självklara sakerna som rättvis lön etc!). Fair Trade är inget trams. Det är inget som rinner mellan fingrarna. Det förändrar. Förbättrar. Hjälper. Det är viktigt att komma ihåg att Fair Trade inte är bistånd utan handel. Vi för inte över pengar till något 90-nummer. Vi hjälper människor att leva ett värdigt liv, arbeta och skapa mening i vardagen. Att inte vara beroende. Jag tycker det är fint och viktigt på något sätt. Jag vet ju själv hur jag mådde när jag var arbetslös och levde på mina föräldrar. Det känns inte så bra.

När jag läste att Organisationen Fair Trade Återförsäljarna väljer att ha Latinamerika som Fair Trade-region blev jag riktigt glad. För vilken skillnad vi kan göra genom att med enkla medel välja Fair Trade i vardagen. 
 

paraguay-cneloviedo
Bild tagen av mina föräldrar utanför vårt hus i Coronel Oviedo, Paraguay.

Är du intresserad av att veta mer om Fair Trade och Fairtrade? Läs då följande länkar  ▼

Fair Trade vs. Fairtrade 
Myter om Fair Trade
Om Fair Trade

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: