Livstil,  Slow Fashion

Enough is enough. Join the Fashion Revolution

Kan kraften av mode inspirera till permanent förändring inom modebranschen?

Den 24 april 2013 dog 1133 människor i Rana Plaza-katastrofen i Dhaka, Bangladesh och ytterligare 2500 skadades. Dessa dog när de arbetade för välkända modevarumärken i en av de många ”olyckor” som plågar klädindustrin.

who-made-my-clothes-1024x545Fashion revolution är en global sammanslutning av designers, akademiker, författare, företagsledare och parlamentariker som kräver systematisk reform av modekedjan.

Fashion Revolution ser Rhana Plaza-katastrofen som en metaforisk uppmaning till alla att agera, och Fashion Revolution Day, som ska hållas årligen den 24 april, kommer att rikta strålkastarljuset mot de mest utsatta i leveranskedjan.

Varför? För att visa att förändring är möjlig. Den verkliga kostnaden för den aktuella affärsmodellen inom mode får inte glömmas: att om vi inte kommer fram till en lösning här och nu kommer incidenter som Rhana Plaza avfärdas som en ”olycklig” verklighet i vardagen.

Detta får inte hända.

Istället kan man använda kraften av mode för att inspirera till permanent förändring i modebranschen och laga de trasiga länkarna i försörjningskedjan. När vi köper ett plagg är de flesta av oss omedvetna om de processer och effekter som är inblandade i skapandet av ett klädesplagg, att det faktiskt är en hel kedja av värde och relationer som står bakom.

who-made-my-clothes-logo-1024x442Genom att konsumenter, designers, varumärken och alla de som bryr sig att ställa en enkel fråga som ”Vem har gjort mina kläder?” kan man förändra och påverka nuvarande perspektiv till en djupare förståelse.

Ifrågasätt! Kräv att få veta vilka individer som gjort dina kläder för att upptäcka de organisationer och verksamheter som ligger bakom för att bidra till förändring.

Idag är det över 65 länder som deltar i Fashion Revolution-kampanjen.

 I don’t know about you, men jag kommer definitivt engagera mig i Fashion Revolution.be-curious

Läs mer om Fashion Revolution här.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: