Livstil,  Slow Fashion

Change your shoes – en kampanj för en mer hållbar industri

Visste ni att under 2014 tillverkades det 24, 4 miljARDER par skor. Asien stod för 88% av produktionen. Det har aldrig tillverkats så mycket skor i världen som det görs idag. Skoindustrin är fruktansvärd smutsig och går att kopplas till en rad brott mot både mänskliga rättigheter och miljöbestämmelser.

Enligt en undersökning av mätinstitutet The Nielsen Company (bestående av 500 intervjuer med svenska konsumenter under juni 2015) har över 60% av de svenska konsumenterna ingen eller liten kännedom om hur deras skor tillverkas. I samma undersökning får vi dock reda på att 80% av dessa är beredda att betala mer för skol som är tillverkade med respekt för miljö och mänskliga rättigheter.
Fair Trade Center har därför tillsammans med 18 organisationer från Europa samt stora skoproduktionsländer som Kina, Indien och Indonesien startat en treårig kampanj finansierad av EU för en mer hållbar skoindustri. Kan vi bara ta en stund och bara ta in vad som händer? Äntligen.

Syftet med kampanjen är att informera konsumenter om de stora problem och brister inom skoindustrin och samtidigt verka för en mer hållbar skoproduktion, framförallt vad gäller tillverkningen av läderskor. Kampanjen kickas i gång med en helt ny app som finns tillgänglig för alla “Change your shoes” samt en kampanjvideo. Appen är lite kul eftersom att man gör en gemensam virtuell marsch till Bryssel för att kräva lagstiftning på EU-nivå för ökad transparens och förbättrade villkor inom skoindustrin. I appen kan konsumenterna stödja kampen genom att delta i marschen och de håller sig samtidigt uppdaterade om nyheter inom sko- och läderindustrin.

Vill ni läsa mer om kampanjen så klicka här. Och glöm nu inte att ladda ned appen för att stödja detta viktigta arbete.

Vad sägs om att göra ett inlägg där jag tipsar om mina favoriter när det kommer till schyssta skor? 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: