Livstil,  Personligt

Bra eller dålig second hand-karma?

När jag läste Pernillas och Adriennes krönikor på Continuation Magazine (ni har väl inte missat denna hållbara webbtidning?) angående second hand kunde jag inte låta bli att dra på mungiporna. Tänk att vi kan vara så olika när det kommer till våra erfarenheter av second hand. Personligen så har jag många fina erfarenheter kring second hand, jag brukar ha tur med kläder, väskor och ibland lite accessoarer. Sällan tur med skor just för att jag har så små fötter. MEN! Jag har faktiskt hittat ett par skor som har blivit ett par favoriter och när jag precis hade flyttat till Göteborg så köpte jag en servis på myrorna. Annat som jag brukar fynda är dukar. Dessutom är 2 av mina älsklingsjackor second hand fynd. Nu när jag skriver om det så här så kanske jag borde göra ett längre blogginlägg och faktiskt visa upp alla mina bästa fynd. Upplevs jag som skrytmåns då? ☂

Men med detta sagt så har jag många vänner som upplever second hand som sunkigt. “Usch man vet ju inte vem som har haft den här innan, eller vad den här personen har gjort i dom här kläderna”.
Jag säger bara, LÄGG AV. Här får en bara åsidosätta sina fixeringar och se till helheten. ♻︎ Att miljöpåverkan inom textilbranschen är stor är ju en underdrift. Produktion av textiler kräver otroligt stora markytor och löjligt stora mängder vatten.  Det handlar inte bara om själva tillverkningen utan hela ledet, från bomullsodlingen fram till det färdiga klädesplagget i butik. Tänk all vattenförbrukning, alla kemikalier som används vid de olika leden och själva transporteringen av det producerade plagget till återförsäljare.

Enligt Naturvårdsverket så var inflödet av kläder och textil 128.000 ton år 2014. Ca 13,1 kg per person. Av dessa 13 kilo slägdes 8 kilo i soporna. Konsumtionen av textilier står för 2-3 procent av svenskarnas utsläpp av växthusgaser, sett ur ett konsumtionsperspektiv.

Så återigen, åsidosätt dina fixeringar och vänj dig vid tanken att återvinning är klokt. Inte B.

Sedan finns det ju självklart den kategorin som Pernilla hamnat i. De som vill fynda men som aldrig hittar sitt. Hård nöt att knäcka. Har ni några tips till denna kategorin? Jag tänker rent generellt att man nog inte hittat sin second hand-butik. “Min” second hand-butik är en butik du 9 av 10 gånger hittar något som du skulle kunna tänka dig att köpa. Och jag är övertygad om att det finns en sådan butik! Jag har en. Jag hade två men den ena slog igen. Så mitt tips är väl mer eller mindre, ha ögonen öppna! och tålamod. Din second hand-butik finns där ute! (Lite som att hitta “den rätte”). ♡

Slutligen så kan jag åtminstone konstatera för mig själv att jag nog har haft en ganska bra second hand-karma 🙂

väska
Denna väska fick följa med mig hem från torsdagens second hand-runda. 65 kr! Nöjd tjej.

Har ni bra eller dålig second hand-karma? Brukar ni ens handla på second hand? Dela med er av era erfarenheter, det är alltid kul att veta hur andra tänker och resonerar ♥︎

8 Comments

 • Jeanette

  Handlar aldrig kläder second hand, fixar inte tanken. Mycket möbler och porslin dock, även gardiner. Försöker dock kompensera samvetet med mycket hemsytt och omsytt samt cirkulera barnkläder i kompisgruppen. Det är ändå det vi “konsumerar” mest.

  • Anna

   Hade jag kunnat sy hade jag lätt sytt mina egna grejer, tyvärr var syslöjd inte min starka sida och symaskinen står och dammar i ett hörn i väntan på den dag “då jag ska ta tag i det!!”. Sedan tror jag väl att det är viktigast att man är medveten om det hela, och att man på något sätt drar sitt strå till stacken på sitt vis. Alla behöver ju inte göra samma! 🙂

 • Pernilla

  Den där väskan är BRA karma alltså! Jisses vad snygg!
  Jag tror mitt problem ligger i att jag aldrig impulshandlar längre – jag har de senaste åren alltid en fix idé om vad jag ska ha, typ “en svart t-shirt med exakt så här långa ärmar, den här halsringningen och så ska den sluta här vid höften”, vilket ju såklart är en bidragande orsak till varför second hand och jag just när det gäller kläder sällan funkar ihop! Inredning går lite bättre (om det inte var för all jädra 50-60-tals inredning som finns kvar i det här landet, hehe). I och för sig är ju min taktik guld värd när man köper nyproducerat, för jag blir mestadels bara sur och vägrar köpa något förrens jag hittar det rätta! 🙂
  Förhoppningsvis hittar jag “min” secondhandbutik nån dag, som du skriver!

  • Anna

   Tackar! Jag är mycket nöjd med köpet. Haha ja de där specifika kraven försvårar ju proecssen så klart! Men det är en himla bra egenskap och jag jobbar fortfarande på det för att minska min konsumtion, second hand eller ej. 🙂 Jag har haft väldigt stor tur med att hitta stickade tröjor, det har resulterat till ett överflöd av stickade tröjor så nu har jag köpstopp på det. Nu är jag istället på jakt efter några speciella krukor…. det är ju inte lika lätt förstås!

 • JohannaN

  Haha, så olika de kan vara! Jag är nog lite mittimellan – hittar fantastiska saker ibland men oftast inte. Men just det där att vara på jakt efter en specifik sak gör ju sannolikheten mindre. När jag hade flyttat till min nuvarande lägenhet var det mycket möbler och prylar som behövdes – och då hittade jag massor. Men nu när jag letar den perfekta bokhyllan samt delar till en väldigt annorlunda servis går det skitdåligt! Minst sagt =)

  • Anna

   Ja det verkar va där skon klämmer, att man inte ska leta efter något specifikt när man handlar på Second Hand. Men hur bra är det för den där impulsiva-shopping-nerven? Jag har alltid haft attityden att “JAG VET DET NÄR JAG SER DET!”. Det kanske låter som att jag impulshoppar hela tiden, så är inte fallet. Jag vet inte! Har aldrig haft tur i spel… tur i second hand-fynd kanske är min grej.. 😀 vi säger så.

 • Alicia

  Bra inlägg! Och väskan din är helt fantastisk – jag skulle gärna se en sammanställning över dina bästa fynd 🙂

  I stort sett allt jag äger i form av inredning, möbler och kläder är begagnade. För mig är det en spänning och en glädje i att leta second hand och att ge saker ett nytt liv. Men det ÄR svårt i början och jag tror en verkligen behöver öva på att sålla bort onödig information, annars drunknar en i intrycken från allt som är att betrakta som skräp.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: