Personligt

Att älska sina fiender

Det finns personer som jag nödvändigtvis inte vill kalla fiender, men som jag å andra sidan inte riktigt klickar med. Och det är helt okej! Jag tycker inte att man behöver klicka med alla. Att vi inte klickar kan bero på flera olika anledningar, vissa har jag känt att de rent krasst inte respekterar mig (maybe it’s in my head) medan andra har fått mig att känna mig osäker på mig själv. Ni vet de personerna som alltid, lite sådär mellan raderna, får dig att känna dig sämre? Usch! Det handlar väl inte så mycket om att man är fiender direkt, utan att dessa personer tar energi från mig oavsett om det handlar om att jag ständigt känner mig sämre och i underläge och måste “försvara” mig eller för att de bara tar utan att ens tänka tanken att ge tillbaka.

På sistone har jag riktigt känt hur det inte handlar om vad dessa personer gör/inte gör utan hur jag väljer att reagera och agera åt detta. Att gå runt och störa mig på ditt och datt som har med personerna i fråga att göra gynnar inte mig. Istället tar jag energi av mig själv genom att jag stör mig på dom. Och jag är SÅ TRÖTT på att gå runt och störa mig? Liksom hallå. Jag gillar inte känslan, den får mig att känna mig smutsig, tråkig men framförallt bitter. Som om det kom från en plats av avundsjuka och osäkerhet hos mig själv.

Att människor använder sig av härskartekniker eller på andra sätt måste visa sin kompetens eller överlägsenhet tror jag kommer från en plats av missnöje. Detsamma gäller behovet att snacka skit. När man pratar illa om någon kommer det sällan från en plats av harmoni och kärlek. Det finns många olika sätt att dela med sig av sin kunskap utan att för den delen göra det på ett aggressivt sätt. Och att överkompensera genom att snacka skit eller illa om någon som kämpat för att komma dit dom kommit är bara sorgligt och fruktansvärt onödigt. Ja jag pratar även om mig själv nu, ibland blir jag upprörd och frustrerad när folk inte tycker och tänker som jag. Men det är ju faktiskt okej att tycka olika! Det betyder varken att ditt eller mitt sätt är bättre. Man tycker bara olika.

Cocos nosade nyfiket på hunden Zazza när hon var på besök. Tydligen avskyr Zazza katter men med Cocos var det inga problem! De tycker såklart olika om vissa saker men kan ändå vara sams. Tänk vad mycket vi kan lära oss av våra djur 😅

Ofta stör vi oss kvinnor på just kvinnor. Och hur tråkigt är inte det? Att vi stör oss på varandra? Vi kvinnor bör lyfta varandra, heja, peppa och hjälpa varandra. Och jag tror mycket av min besvikelse kommer från att jag inte riktigt känt att jag fått tillbaka av det jag “investerar” i tid, känslor och engagemang. Men so what!

Jag har nu bestämt mig att jag ska sluta vara frustrerad på detta eller låta det ta mer av min energi – jag väljer att ha inga “fiender”. Jag är varken överlägsen eller underlägsen någon annan. Vi är alla jämlika! Jag är inte bättre än dig för att jag väljer att använda mig av ekologiska/naturliga hudvårdsprodukter och du är inte bättre än mig för att du är vegetarian och jag äter kött ibland. Varför håller vi på som om det vore en tävling?!

Vi måste också sluta ge av oss själva i syfte att få någonting tillbaka. Istället borde vi ge, fullständigt osjälviskt, av oss själva. Punkt. Inget “för då kanske hen ger tillbaka till mig”. Vadå real life “follow to follow”?!

Ingen har någonsin krympt av att ge kärlek, pepp och engagemang till någon annan, eller sig själv för den delen.

Med det sagt så menar jag inte att man ska fastna i osunda relationer där du inte längre kan växa som människa eller få ett sunt utbyte. Utan det jag menar i denna text är att det inte handlar om “fienderna” utan om min reaktion till vad som pågår bortom min kontroll. Det är min reaktion mot dessa människor som är osund. Istället köra på en Love and Let Go-filosofi. Samt – Good for you, not for me – som Amy Poehler så fint sa. Vi är olika och kan därför även tycka olika. Hur som helst, vissa människor bör man släppa men att släppa dom med ett bittert hjärta hjälper inte.

Så detta inlägg blir mitt något flummiga adjö till frustration/fiender/avundsjuka mm. Love and Let Go var det ja.

 

4 Comments

  • Rania {Rowan Tree}

    *applådera* Så sant! Inget är en tävling, och även om det är trevligt att få tillbaka så ja, är man bara alltid trevlig och sann mot sig själv utan krav så levererar universum minsann <3

  • Emmi

    Men åh ja Anna – huvudet på spiken!

    Jag håller med dig helt kring “välmenande” kommenterar som man får (och kanske gett själv) handlar ju egentligen om bitterhet eller bottnar i någon sorts osäkerhet. Och denna ständiga tävling som pågår hela tiden… Tröttsamt!

    MEN som du säger klokis, en får börja ändra sin egna reaktion! <3

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: