Grön Skönhet,  Personligt

Är grön skönhet verkligen ett bättre val?

MFör inte så länge sen var grön skönhet lika med bruna tvålar och oglamorösa förpackningar vars innehåll bestod av 100% sheasmör. Idag kan vi å andra sidan se en otrolig hype kring ”rena” och ”ekologiska” skönhetsprodukter. Vi har gått från sunkiga hippieprodukter till märken som Honest Beauty och Juice Beauty som båda har grundats av hollywoodkändisarna Jessica Alba och Gwyneth Paltrow. Nu kan du köpa naturliga och framförallt lyxiga skönhetsprodukter, vad sägs om en nattkräm för 2-3000?  Vi ryggar tillbaka från konventionella produkter av rädsla för att få cancer och dras till produkter som marknadsförs som naturliga och ekologiska, framförallt giftfria.
Men.

Är gröna skönhetsprodukter verkligen ett bättre val?

 


Detta är verkligen, verkligen en komplex fråga. Först måste vi definiera vad som den vedertagna uppfattningen av ”grön skönhet” är i dagsläget. Vanligtvis syftar man på produkter som består av naturliga och/eller ekologiska ingredienser, de ska vara parabenfria, cruelty free, helt fria från mineraloljor, alkohol-, doft och silikonfria samt fria från petrokemiska ämnen (produkter som framställs med petroleum). Som om inte det var nog har gluten blivit värre än pesten och ska därför absolut undvikas! Detta är dock det dummaste jag hört. När Yarok marknadsför sina hårvårdsprodukter som glutenfria vill jag kräkas lite. Allvarligt? Nu har det väl ändå gått lite för långt. Ska vi marknadsföra mascara som laktosfritt i framtiden?

Sanningen är att det inte finns någon som helst reglering eller krav på begrepp som ”Naturlig” eller ”ekologisk”  och hur man får använda dessa när det kommer till skönhetsprodukter (så länge de inte är certifierade såklart). Därför används dessa uttryck hej vilt i marknadsföringssyfte på kosmetika.

Men även om en produkt är certifierad så är dessa certifieringar lika mycket en gråzon som allt annat.

 

Maria Åkerberg är ju ett otroligt populärt varumärke bland alla ekonördar eftersom MÅ själva marknadsför sig som giftfria och säkra. Men ska man tro på det de säger? Personligen använder jag MÅ produkter men jag skulle inte påstå att de är helt rena. Läs innehållsförteckningen!

 

Även fast arganolja är den sista ingrediensen som listats på innehållsetiketten, lååångt efter alla andra synteter så kan du till exempel fortfarande marknadsföra produkten som ”Naturligt framställd / naturlig”. När det kommer till att benämna en produkt som ekologisk så finns det vissa certifieringar som ställer krav. Vi har USDA, som exempelvis kräver en viss procentandel av ekologiskt odlade ingredienser. Men även detta är vagt, för även om produkten är ekologiskt certifierad är den inte nödvändigtvis 100% ren. Javisst, vi har all rätt att vara förvirrade!

Men om ekologiskt inte nödvändigtvis alltid kan klassas som  ”ren”, då måste väl ändå naturliga produkter vara rena?

Vi slänger ju oss lite nonchalant med uttrycket ”clean beauty” och ”non toxic” i den gröna skönhetscommunityn. Jag har också varit skyldig till detta men tar nu medvetet avstånd från att påstå att produkter är 100% rena. Dock så finns det alltid renARE produkter.

Detta leder oss vidare till diskussionen om kemikalier i vår kosmetika. Tekniskt sätt så är ämnen som härleds från växter (och därmed ”naturliga”) fortfarande kemikalier. Men naturliga produkter är faktiskt inte alltid sådär  heller jättejättebra i alla lägen. Jag tänker självklart på eteriska oljor. Dessa kan i värsta fall reagera med huden och med de andra ämnena som hittas i dina produkter och skapa olika reaktioner, precis som konventionella produkter kan göra. Många har vittnat om allergiska reaktioner och utslag efter regelbunden användning av produkter som innehåller eteriska oljor.

 

Observera alla ikoner/märkningar/certifieringar. Tryggt eller greenwashing-varning?

 

Andra företag försöker även vinna den medvetna konsumenten med buzzwords som ”återvunnen förpackning”, ”vegan”, ”cruelty free” vilket såklart kan få en att tro att det rör sig om en ”bra” produkt som är naturlig, ren, eko etc, etc. För allt som är naturligt, rent, eko etc tänker ju på ALLT. Miljö. Djur. Människan. Allt är bra. Och så sväljer vi det med hull och hår.
Precis som gluten helt plötsligt blivit ett ämne ”att undvika” så har ju parabener länge varit ute ur leken när det kommer till gröna skönhetsprodukter. Absolut, det finns studier som bevisar att parabener inte är sådär jättebra. Därför har man istället ersatt parabenerna med något annat. Men om detta ”något annat” finns det nästintill inga, om inte inga studier kring vad som händer efter långtidsanvändning eller i kombination med andra ämnen. Parabener är ju ett konserveringsmedel som förhindrar uppkomsten av bakterier. Som vi alla vet är skönhetsprodukter vattniga/blötaa/fuktiga så utan någon form av konserveringsmedel så blir det ju lätt en bakteriebomb = inget jag vill smörja in mig med.

Att säga att en grön skönhetsprodukt är parabenfri är en grej, men om man inte vet om produkten man ersatt det med är bättre så står vi där igen, i den där gråzonen.

 

Det jag försöker få fram med detta inlägg är att det inte finns något enkelt svar. Detta är en komplicerad värld där båda sidor tänker business. Det är upp till oss som konsumenter att researcha och ta reda på vad som känns bäst för oss själva.
Vissa väljer produkter efter en oro för hur produkterna kan påverka hormonerna medan andra väljer av omsorg för miljön och hur skörden kommer att påverka orangutangerna. Vissa väljer produkter efter hur dessa produkter får dom att känna sig.

 

Vad klappar ditt hjärta för?

Jag är nog lite shamelessly självcentrerad, som jag tror många är i den gröna skönhetscommunityn, och går efter filosofin better safe than sorry. Därför vill jag inte smörja in mig med vad som helst. Jag går nog även lite på hur produkterna får mig att känna mig – tänker framförallt på May Lindstrom-produkterna och hur dessa kopplas ihop till mer än ”bara” produkter. Det är viktigt att produkterna jag använder skänker mig glädje och får mig att må bra. Det kan handla om superbilliga produkter som visat fantastiska resultat till svindyra produkter som får mig att känna mig som en gudinna. Båda reaktioner är ju priceless.

 

Men jag avskyr pekpinnar. Av någon anledning så finns det ett sånt himla behov att läxa upp folk när kategoriserar sig som exempelvis ”naturlig skönhetsbloggare”, eller ”vegan”, eller ”medveten konsument”. Du är inte tillräckligt grön! Du är inte tillräckligt hållbar. Den där produkten har inga rena ingredienser! Detta är ingen tävling.

Jag kategoriserar mig som en grön skönhetsjunkie och alla produkter jag tar upp här är produkter jag kan stå för och som jag känner mig bekväm att använda. Men bara för att jag, som kategoriserar mig som en grön skönhetsnörd använder produkten så behöver den ju inte nödvändigtvis vara 100% ren, eller eko, naturlig etc. De är bara renare. Och precis som jag även nämner här så är det de här med kritiskt tänkande folkens! Det finns alltid ett å ena sidan och ett å andra sidan. Glöm inte det ♥︎

 

Nu är jag så nyfiken på att höra hur du tänker och resonerar kring detta ämne. Och varför väljer du gröna skönhetsprodukter?

 

 

 

 

 

4 Comments

 • Emmi

  Jag håller helt med dig! I början var jag helt nojig kring syntetiska ingredienser (allt skulle vara 99-100 % ekologisk eller naturligt) men nu känner jag att jag inte behöver låsa mig själv vid det tänket, det finns så många mer aspekter att ta hänsyn till och det är inte svart vitt.

  så länge en är medveten om sina val – vilka de än är – så är all good!

 • Isabel

  För mig har det blivit lite att jag väljer bort gröna skönhetsprodukter…

  Förra året vart en liten tankeomställare för mig. Det började med att jag bekanta mig med en som hade fått en reaktion på en naturlig mascara, till den grad att hon kunde ha blivit blind. Samt så hade hon börjat lida av akne sedan hon började testa olika naturliga produkter – vilket lade sig hel så fort hon bytte tillbaka till produkter som den gröna skönhetssfären anser som “smutsiga”. Hennes berättelse och erfarneheter fick mig att tänka till på hur jag endast dragit mig till att knappt använda smink och enbart använda mig av oljor i ansiktet de senaste åren. jag kände att jag hade börjat reagera på princip allt – speciellt de naturliga produkterna, och att rena oljor var dom enda som höll saker och ting lugnt. Efter det fick man lära sig om på nytt hur silikoner _inte_ täpper till porerna, och hur nästan allt inom green beauty-sfären man lärt sig var i princip massa pseudovetenskap, osv osv. Man kände sig lite dum som drogs med i andra ord… Men man ville helt enkelt vara på den “säkra sidan”.

  Efter det så ser man på båda sidorna med en nypa salt, och precis som du, väljer jag produkter efter hur dom får en att må och hur de verkar på ens hy. Men, jag tittar jag extra noga på ingredienser. Inte att dom ska vara naturliga den här gången, utan hur de hjälper min hud. Jag hade en läsare som kom med frågan om hur jag kunnat flippa och börjat använda mer konventionella och icke naturliga produkter igen då jag var en stor devotee till att allt skulle va naturligt, och då svarade jag med den insikten jag lärde mig under förra året: Man kommer till en punkt med hudvård där man måste fråga sig själv _vad vill jag få ut_ av mina produkter?

  Jag skulle ju i teorin kunnat fortsatt med enbart olja i ansiktet, men med den nya informationen som jag hade tagit till mig så fick jag veta att det var otillräckligt för det jag egentligen vill få ut. Därav insåg jag personligen att naturliga produkter saknade de vårdande ingredienserna jag var ute efter och som min hud behövde, och de som hade nån grad av det jag letade efter hade då istället blandats med de skadande ingredienser jag istället nu ville undvika. Samt så var prislappen alltid för hög. Kort och gott så är Natruliga produkter inte tillräckliga för det jag vill åstadkomma med min hy, och därför gick jag såkallat “tillbaka” till att använda icke naturliga produkter mer eller mindre – av samma anledningar jag använde naturliga: för att vara på den säkra sidan.

  Jag vet att din fråga var varför man väljer gröna skönhetsprodukter och inte varför man väljer icke naturliga haha 😀
  men jag tror båda sidorna har sin plats i medicinskåpet, det handlar inte om vad för produkter utan hur bra produkterna är MOT DIN HUD och hur stabila dom är – och vad du vill Åstadkomma med din hudvård!
  Samt så tror jag många som ställt sig in på att bara använda “naturliga produkter” har missat att se hur många som kallats “icke naturliga” skönhetsprodukter har nu förtiden faktiskt stort innehåll av naturliga ingredienser! 🙂 Utbudet har blivit större, och min hy har blivit bättre.

  • Anna

   Alltså tycker din kommentar är SÅÅ Bra och tycker den förtjänar ett eget inlägg. Jag känner igen mig i så otroligt mycket av det du skriver. Tyvärr tror jag att när man väl väljer en “nisch”, oavsett om man blir vegan, 100% hållbar, eko, Grön, you name it. Så är det lätt att bli overkill i jakt på att vara “perfekt”. Tillslut slutar man lyssna på vad kroppen och man själv mår bra av. Jag håller absolut med att många konventionella produkter idag består av många naturliga ämnen, personligen så väljer jag alltid bort syntetiska ingredienser om det finns naturliga till hands. Sedan bryr jag mig inte om att det kanske finns 1-2 syntetiska ingredienser i innehållsförteckningen ändå. Ska man vara HELT naturlig så är det ju typ bara oljor som gäller vilket kanske inte är mina ideala produkter. Jag gillar exempelvis sånt som skummar och det är ju ganska Svårt att hitta heeelt naturliga ämnen som skummar liksom. 🙄
   Sedan är det många som reagerar på EO, jag är inte en av dessa. Å andra sidan fick jag världens utslag av en naturlig deodorant som INTE innehöll bikarbonat, o här var jag sååå rädd för att använda bikarbonat för det är lika med döden typ. Testade en annan naturlig deo med bikarbonat och den har gjort underverk. ALLT är ju relativt och hudvård är så individuell. NÄR JAG HADE SOM VÄRST ACNE SÅ VAR BASIRON 10% OCH HUDVÅRDSSERIEN LAROCHEPOSAY DET ENDA SOM FUNGERADE. NU HAR JAG DOCK HITTAT NATURLIGARE PRODUKTER SOM HÅLLER MIN HUD I SCHACK. Vissa kostar skjortan, andra är riktigt prisvärda.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: