Livstil,  Slow Fashion

WFTO:s nya produktmärkning. 100% Fair Trade.

Förra fredagen pratade jag om skillnaderna mellan Fair Trade och Fairtrade. Men vi tar en liten, liten repetition på det igen eftersom att det är lite krångligt. Fairtrade är en märkning av råvaror. Dvs bomullen i din tischa är rättvist producerad, kakaon i chokladen är rättvist producerad eller kaffet du dricker är skördade på ett schysst sätt. Fair (mellanslag) Trade, är benämningen på Rättvis Handel, dvs att produkterna är producerade på ett schysst sätt.

Idag tänkte jag prata om en organisation som jag har mycket respekt för, nämligen World Fair Trade Organization (WFTO). Det är en global medlemsorganisation för aktörer som jobbar inom rättvishandelskedjan. Medlemmarna är grossister, importörer, återförsäljare och producenter. Med andra ord innebär det att WFTO arbetar för att hela kedjan ska vara Fair Trade och inte nog med det, alla medlemmar förbinder sig även att följa WFTO:s 10 principer för Fair Trade.

“Jaha.” tänker ni. “Hur kontrolleras att hela handelskedjan är rättvis och att alla medlemmar håller sig till dom 10 principerna?”

Medlemmarna måste kontinuerligt rapportera hur de arbetar med de 10 principerna för Fair Trade men WFTO utför även så kallade stickprover för att se så allt står rätt till. Vill du läsa mer om WFTO:s garantisystem kan du klicka här.

Men det jag fram för allt vill berätta om är WFTO:s nya produktmärkning! Den ser ut så här.

WFTO-Label_smallOG

”Åh nej!” tänker ni förskräckt. ”Inte ännu ett märke att hålla reda på!” Men tro mig, den här märkningen vill ni ha koll på! I slutet på förra FTF-inlägget (FTF=Fair Trade-fredag) lämnade jag er med frågan ”Hur ofta ser du hantverk med Fairtrade-certifieringen?” Hantverk, accessoarer och interiörartiklar har oftast en lite mer komplicerad tillverkningsprocess än just Fairtrade-certifierade varor. Inte nog med att självaste tillverkningsprocessen är mer komplicerad, oftast innehåller inte dessa produkter några Fairtrade-certifierade råvaror. För att kunna garantera att dessa produkter (hantverk, accessoarer och interiörartiklarna) är tillverkade under Fair Trade-förhållanden har WFTO tagit fram denna produktmärkning. Alla i ledet måste vara godkända medlemmar i WFTO. Kontentan? 100% Fair Trade.

Så här står det på Nätverket Rättvis Handels hemsida:

”WFTO:s produktmärkning används av medlemsorganisationer i WFTO som arbetar med Fair Trade. Medlem kan vara en producent som blir certifierad genom WFTO:s garantisystem, en importör som når upp till reglerna för garantisystemet eller åter­försäljarorganisationen. De behöver alla genomgå garantisystemet för att få sälja produkter som bär märkningen vilket innebär att hela produktions-kedjan blir Fair Trade, från produkt till butik.”

Hur coolt är inte det? Hela handelskedjan är garanterat schysst. Det gillar jag.

schysst (1)

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: