Lifestyle ・Livstil, Slow Fashion

Dags för lite påskchoklad? Ta en titt på detta först.

darksideofchocolate1

The dark side of chocolate

Idag ska jag prata om påskägg, eller rättare sagt påskchoklad. Nä, det är en lögn. Jag vill prata om all choklad eftersom att det där ”påsk” egentligen mest är marknadsföring. Byt ut påsk till jul- eller adventschoklad eller varför inte alla hjärtans dag-choklad.

darksideofchocolate

Ungefär 80% av all världens choklad kommer från kakaoplantager i Ghana och Elfenbenskusten. BBC rapporterade år 2000 om barnarbete i kakaoindustrin. Sedan dess har Chocolate Manufacturers Association signerat ett dokument som förbjuder barntrafficking och barnarbete i kakaoindustrin. Trots denna insats är den dystra verkligheten något helt annat – barnhandel och barnarbete inom kakaoindustrin är ett faktum.

The dark side of chocolate är en dokumentär som är producerad av den danske journalisten Miki Mistrati och filmad av U. Roberto Romano. Miki börjar sitt reportage i Tyskland, där han frågade återförsäljarna var deras choklad kommer från. Därefter flög de till Mali, där många barn som drabbas av trafficking kommer från. Sedan utforskar de Elfenbenskusten där kakaoplantagen är belägna. Filmen slutar i Schweiz där både International Labour Organization (ILO) och Nestles huvudkontor ligger. Mycket av materialet är även filmad med dold kamera.

Jag skulle vilja uppmuntra er att ta 40 min av er tid och titta på denna dokumentär. Även om den har några år på nacken (dokumentären släpptes 2010) så är det fortfarande ett väldigt aktuellt problem.

Kanske ni får svar på frågor som ”gör det verkligen någon skillnad att köpa Fairtrade-choklad?”.

Relevanta länkar

Om du inte kan se på dokumentären klicka här.

 Chokladindustrins uttalande angående situationen

⌲ En rapport av SwedWatch om chokladens mörka sida

 Deppa inte ihop! Det finns stort utbud numera på schysst choklad. Mitt favoritmärke är Divine från chokladkooperativet Kuapa Kokoo i Ghana. 

schysstaägg

Dessa påskägg är samma storlek, bilden är något missvisande. 

schysstareägg-e1426798735736Du hittar lokala återförsäljare här och du kan även handla på nätet här.

 

Share:

Anna

Schysstva.se drivs av mig, Anna, vars hjärta klappar extra hårt för grön skönhet och medveten konsumtion.

• • •

Swedish blogger with a piquant for green beauty and sustainable lifestyle.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggare gillar detta: